Frågor och svar.

 

 

 

Vanligt förekommande frågor:

 

 

Vad är fiber?

 

Vanligtvis använder vi elektrisk ström i kopparledningar för att skicka signaler – det gäller telefon, TV och bredband. I fibern, som är en mycket tunn tråd, används ljus istället för elektrisk ström. Fibern ligger skyddad i en smal plastslang som grävs ned på ett djup av 50-70 cm. I undantagsfall i bergigt område kan djupet vara mindre.

Vad krävs i min fastighet?

Inom projektets ram kommer fibern att grävas ned fram till närmast lämpliga plats vid husvägg. Husägaren eller annan får sen göra ett hål i väggen och applicerar ett litet skåp på insidan. Dessa arbeten kan man göra själv eller naturligtvis anlita något företag att göra. Till skåpet kopplar man sedan TV, dator och telefon. Det krävs att man har el indraget i huset.

Vad får jag i fibern och till vilken kostnad?

I fibern får jag möjlighet att koppla upp mig och få telefon, TV (ca 17 kanaler) och bredband (100Mb/10 Mb/sek). Erfarenheterna från Grötlingbo är att man får alla dessa uppkopplingar året runt för 299:-/månad, vilket är ca halva priset jämfört med kostnaderna man har för de olika abonnemangen var för sig. Priset baseras på ett avtal med Telia.

Några skäl för att övergå till fiber.

Det nuvarande fasta nätet som är uppbyggt av kopparledningar kommer med stor sannolikhet att läggas ner inom en tioårsperiod. Andra alternativ är uppkoppling mot radiomaster via t.ex. 4 G-systemet. Vår bedömning är dock att säkerheten och kapaciteten i dessa eterburna signaler är osäkra på landsbygden då det krävs att masterna står mycket tätt.

Ett annat skäl att övergå till fiber är att hastigheten i överföringen av datasignalerna är mycket hög – upp till 100Mb/sek. Fibern är dessutom miljövänlig, osynlig och lätt utbytbar. Slutligen kan man förmoda att fastigheter som är anslutna till det fiberoptiska nätet får ett högre ekonomiskt värde.

 

Hur långt har vi kommit i Fole Lokrume?

Fiber föreningen är bildad och stadgarna är registrerade hos bolagsverket. Nu pågår medlemsrekrytering till föreningen för att få reda på om intresse finns. Målet är minst 70% anslutningsgrad.

 

                                                     TV                                     Dator                                                 Telefoni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gästboken

Fiber för framtid & miljö.

Fole Lokrume fiberförening